بزرگان موسیقی ایران و آشنایی با زندگی هنری آنان

بزرگان موسیقی ایران

فریبرز لاچینی از بزرگان موسیقی ایران

از بزرگان موسیقی ایران که در کشورمان به شهرت و آوازه بزرگی دست یافته اند می توان به فریبرز لاچینی که متولد سال 1328 شمسی می باشد اشاره کرد وی تحصیلات موسیقی را از ده سالگی در هنرستان موسیقی شروع و در همان کودکی با تصنیف چند اثر به نام های آوازی دیگر، فصلها و رنگها، قطعاتی برای ترومیت و غیره توانایی و مهارت خود را در آهنگسازی به وضوح نشان داد. می توان گفت نام فریبرز لاچینی تداعی کننده آلبوم های خاطره انگیزی می باشد که در آنها پاییز طلایی، قبیله عشق، امواج خاطرات و نارونی بیداد می کند.

لاچینی در حال حاضر در کشور کانادا زندگی می کند و وی تنها فرد ایرانی می توان دانست که بیش ار هفت فیلم خارجی را آهنگسازی کرده است فریبرز لاچینی در سال گذشته برنده بهترین موسیقی متن فیلم برای جشنواره Humber College شد. این آهنگساز در روزهای اخیر با انتشار آلبوم پاییز طلایی 3 و میکس نهایی فیلم اتاق تاریک به فعالیت مشغول می باشد. وی در مورد ساخت اثر پاییز طلایی می گوید: حدود 26 سال قبل که در پاریس به سر می بردم این آلبوم را تحت تاثیر موسیقی روز دنیا ساخته ام و در این موسیقی سعی کردم ایرانیان را به دیگران معرفی کنم.

شما می توانید در میان بهترین و معروف ترین بزرگان موسیقی ایران نام فریبرز لاچینی را در اوایل لیست مشاهده کنید چرا که بسیاری از هنرمندان موسیقی عصر جدید با داشتن علاقه بسیار به وی او را سرمشق و الگوی خود قرار داده و پیشرفت های قابل توجهی را در مسیر خود داشته اند.

فریبرز لاچینی، بزرگان موسیقی ایران

فریبرز لاچینی، بزرگان موسیقی ایران

شهرداد روحانی

شهرداد روحانی از بزرگان موسیقی ایران و برجسته ترین هنرمندان کشورمان می باشد که در سال 1954 میلادی در پایتخت به دنیا آمده است پدر بزرگوار وی نیز از موسیقیدان های معروف کشورمان بوده است که شهرداد و برادرانش نیز پا در جای چای پدر نهادند به گونه ای که می توان گفت مردم کشورمان شهرداد و تمام اعضای خانواده روحانی را به عنوان گنجینه های موسیقی ملی در ایران می شناسند.

شهرداد روحانی حرکت در مسیر موسیقیدانی را از 5 سالگی شروع کرد و نزد پدرش نواختن ویولون را آموزش گرفت و با ورود به هنرستان موسیقی توانست خود را در این راستا گسترش دهد وی پس از تحصیل در هنرستان ایران را به قصد اتریش ترک کرد و در آکادمی و هنرستان های وین اتریش به تحصیل مشغول شد و پس از مدتی در اوایل دهه 80 برای مطالعه موسیقی به ایالت متحده رفت و در دانشگاه یو سی ال ای به تحصیل پرداخت. شهرداد درباره جامعه همواره در حال رقابت می گوید:

همه موسیقیدان ها با داشتن استعدادهای بی نظیری در این حوزه فعالیت می کنند که هنر اصلی یافتن دلیل وجود این ویژگی ها در ما می باشد تا بتوانیم بر این اساس در راستای درستی سرمایه گذاری کنیم.

مرتضی محجوبی

اگر به دنبال شناخت بهترین و بی نظیرترین بزرگان موسیقی ایران هستید می توان مرتضی محجوبی را در این میان به شما معرفی کنیم وی در سال 1279 متولد شد و از همان سنین کودکی به موسیقی روی آورد می توان گفت پدر و مادر محجوبی نیز در این حوزه فعالیت داشته اند مادر وی پیانو میزد و پدر نیز نی مینواخت.

مرتضی محجوبی در شش سالگی برای شکوفا کردن استعدادها و مهارت هایش در نزد دو استاد بزرگ آن دوران به آموزش پرداخت. این موسیقیدان معروف و بی نظیر نیز از اجتماع سفله و کرکس صفت به دور نبود و آن اوج آرامش و رفاهی که برای رسیدن به آن لیاقتش را داشت بر وی محیا نشد. وی در ده سالگی در کافه پدرش به نواخت پیانو پرداخت و در دوازده سالگی توانست ردیف دوره عالی را به پایان برساند و در سن چهارده مسئولیت و سرپرستی خانواده 14 نفره را بر عهده داشت.

مرتضی محجوبی از بزرگ ترین موسیقیدان های  ایران در سال 1306 به بیروت و حلب در سوریه سفر کرد و به ضبط صفحه مشغول شد و توانست بیش از 100 صفحه با آواز مختلفی را که نوازندگان مختلفی آن را پر کرده است در آرشیو رادیو محفوظ کرد. از خصوصیات ساز محجوبی می توان به ضرب شناسی، اصالت نوازندگی و کوک اشاره نمود.

مرتضی محجوبی

مرتضی محجوبی، بزرگان موسیقی ایران

محمدرضا شجریان هنرمند شناخته شده

از دیگر استعداد های موسیقی ایران می خواهیم این بار شما را با محمدرضا شجریان پرآوازه ترین و بی نظیر ترین استاد موسیقی آشنا سازیم وی در سال ۱۳۱۹ در شهر مشهد چشم به جهان گشوده است.  وی در سنین کودکی شروع به آواز خواندن کرد و یک سال پس از کلاس اول به آموزش تلاوت قرآن پرداخت و در سنین 9 سالگی تلاوت قرآن را شروع کرد.

  انتشار دعای تحویل سال به مناسبت نوروز 1397 با صدای مهدی یراحی

در سال 1331 برای اولین بار صدای محمدرضا شجریان از رادیو پخش شد وی توانست عنوان شاگرد ممتاز را در سال 1334 در میان دانش آموزان مشهدی از آن خود کرده و به تیم دانش آموزی استان راه یافت. شجریان در سال 1352 در برنامه گل ها بعد از آشنایی با استاد نورعلی خان برومند سبک و شیوه آوازی طاهرزاده پرداخت و در سال 1457 توانست مقام نخست در تلاوت قرآن در کشور را به دست آورد.

زندگی نامه محمدرضا شجریان

استاد ابوالحسن صبا از هنرمندان قدیمی این سرزمین

استاد ابوالحسن صبا از دیگر بزرگان موسیقی ایران می باشد که از جمله بی نظیر ترین استادان موسیقی در ایران شناخته می شود وی خدمت بزرگی به عالم هنر کرده است و پدر و جد این استاد بزرگ نیز هنرمندانی معروف در زمان خود بوده اند. استاد ابوالحسن صبا فرزند ابوالقاسم کمال السلطنه و پدربزرگ وی جعفرخان حکیم باشی می باشد.

از این استاد بزرگوارم بیش از ۷۰ آثار بر جای مانده است که از جمله این آثار می توان به دو ضریب ترک، به یاد گذشته، چهار مضراب ماهور و … اشاره کرد توجه داشته باشید که بسیاری از آثار وی در فرم چهار ضرب می باشد. تاثیر صبا در موسیقی ایران را می توان به درختی تشبیه کرد که شاخه ها و برگ های بی نظیر و تنومندی از آن رویش کرد.

 

استاد ابوالحسن صبا

استاد ابوالحسن صبا، بزرگان موسیقی ایران

 

جواد معروفی

جواد معروفی از جمله استعداد های موسیقی ایران در سال 1291 در پایتخت متولد شده است پدر و مادر وی از جمله شاگردان برگزیده و محبوب درویش خان و از موسیقیدان های معروف دوران خود بوده اند. واد معروفی از همان سنین بچگی موسیقی را از پدرش آموزش دید و تار نواخت و سپس با نواخت ویولن نیز آشنا شد.

در سن 14 سالگی به هنرستان موسیقی رفت و به تحصیل و آموزش پرداخت و در آن دوران به پیانو روی آورد و نزد خانم تاتیانا خاراطیان تمامی تکنیک های نوازندگی پیانو را آموزش دید. معروفی در کنار موسیقی کلاسیک به موسیقی ایرانی نیز علاقه مند شد و تحصیلات لازم در این حوزه را نزد علی نقی وزیری آموزش دید. وی در سال 1332 به عنوان سرپرستی موسیقی رادیو شناخته شد و مصادف با ایت سمت به عضویت شورای عالی موسیقی در درآمد وی میگوید:

از سال 1319 در رادیو مشغول به فعالیت بودم با این که در آن دوران سنی نداشتم ولی نوازندگی پیانو و دیگر ساز ها را بلد بودم و هم رهبر ارکستر شماره یک شدم و قطعاتی در ارکستر گلها تنظیم کردم

از جمله نوازنده های ارکستر رادیو آن دوران می توان به صبا، حسین تهرانی، مرتضی نی داوود، حبیب سماعی و خود من اشاره کرد.

جواد معروفی

جواد معروفی، بزرگان موسیقی ایران

مهدی خالدی

از دیگر بزرگان موسیقی ایران می توان اسم مهدی خالدی را نیز نام برد که از میان نسل اول ویولن نوازان اسم وی کمتر شناخته شد و دلیل این امر را می توان قرار نگرفتن آثار تکنوازی و آهنگسازی در دسترس عموم افراد دانست. وی از جمله نخستین افرادی می باشد که در نزد استادان بزرگی چون علی تجویدی، علی ملاح، لطف الله مفخم پایان به نوازندگی ویولن بپردازد و از آنها بهترین تعلیمات را درس بگیرد.

مهدی خالدی در سال های 1314 تا 1316 به شاگردی نزد استاد صبا مشغول بود و در سال 1317 به همراه استاد صبا برای اجرای کنسرت به کشور لبنان سفر کرد که استاد صبا مسئولیت اداره کلاس را به خالدی سپرد.

با وجود اینکه مهدی خالدی تمامی تعلیمات لازم برای نوازندگی را نزد استاد صبا یاد گرفته بود اما بعدها در نوازندگی خود شیوه ای منحصر به فردی را پیش گرفت او توانست از روش ها و فنون آموزش استاد صبا در نواخت ویولن شیوه ای جدید ابداع کرد. در سال 1319 با تاسیس رادیو تهران، خالدی در زمره اولین کسانی واقع شد که صدای سازش هر شنونده ای را مجذوب خود ساخته بود.

حسین دهلوی

حسین دهلوی در سال 1306 در شهر تهران چشم به جهان گشوده است وی از 11 سالگی در نزد پدرش به آموزش موسیقی پرداخت و از جمله استادان خصوص وی می توان به استاد ابوالحسن صبا، حسین ناصری و توماس کریستین داوید اشاره کرد. حسین دهلوی فارغ التحصیل رشته آهنگسازی بوده و برای مطالعه بیشتر در این زمینه به آلمان و اتریش سفر کرد. رهبری ارکستر شاره یک پس از فوت استاد ابوالحسن صبا به وی واگذار شد.

  زندگینامه کیهان کلهر

حسین دهلوی از بزرگان موسیقی ایران در سال 1337 ارکستر ایرانی تالار رودکی را شکل داد و فعالیت های چندین ساله در این ارکستر داشت وی ارکسترهای بسیاری در تالارها و دانشگاه های مختلف شهر تهران و شهرستان ها داشته است. وی تا به به حال موسیقی های محلی و ملی ایرانی با سازهای مختلف ایرانی تنظیم کرده که از جمله آثار حسین دهلوی می توان به موسیقی داستانی، داستان بیژن و منیژه، مقدمه خسرو و شیرین با نگاهی به داستان نظامی گنجوی اشاره کرد. وی کوشش های بسیاری در زمینه کارهای جمعی موسیقی ملی داشته است و پس از چهل سال پژوهش در سال 1379 توانست کتاب پیوند شعر و موسیقی آوازی را تالیف کند.

حسین دهلوی

حسین دهلوی، بزرگان موسیقی ایران

 

پرویز یاحقی خورشید درخشان ایران

پرویز یاحقی از بهترین های هنرمندان موسیقی بوده است که به عنوان یکی از خورشیدهای درخشان سرزمین مان شناخته می شود وی از دوران جوانی قله های هنر اصیل موسیقی را با گام های محکم طی کرده است پرویز یاحقی دلنشین ترین نغمات آسمانی را برای دلباختگان عالم خاک نواخته است. پرویز یاحقی از بزرگان موسیقی ایران در سال 1314 متولد شده است.

پرویز از دوران کودکی علاقه و میل عجیبی به هنر موسیقی داشته و با حضور در کنار دایی خود توانست به بهترین شکل در این حوزه پیشرفت داشته باشد. حسین خان یاحقی، پرویز را از هفت سالگی در دامن خود پرورش داد و بهترین موسیقیدان نسل های بعد از خود را آموزش داد. پرویز یاحقی با توجه به علاقه و استعدادی که داشت به سرعت توانست درس ها و کلاس های آموزشی را یاد بگیرد و در مدت زمان بسیار کوتاه توانست نواختن ویولن، پیش درآمدها، قطعه های ضربی و چهارمضراب ها را فرا بگیرد وی در 11 سالگی بیشتر از آنچه می بایست را آموخته بود و در آن دوران یگانه دوران پرویز سپری شد که مدنظر استاد صبا واقع گرفت و بهترین تعلیمات را از وی آموزش دید.

روح الله خالقی

روح الله خالقی علاوه بر آهنگسازی با کتاب هایی چون سرگذشت موسیقی و نظری به موسیقی نیز شناخته می شود هم چنین نامه های وی هم به لحاظ نگارشی و مسائل حاشیه ای موسیقی جذاب می باشد. کتاب ای ایران به صورتی نفیس توسط موسسه فرهنگی هنری ماهور انتشار شد و در خصوص روند چاپ این کتاب سید محمد موسوی می افزاید:

در سال 1382 که با خانم روح الله خالقی در خصوص انتشار آثار مرحوم خالقی صحبت می کردیم پیشنهاد دادن مدارکی را که از پدر ایشان یادگار مانده است را انتشار کنیم.

خالقی از بزرگان موسیقی ایران توانسته است تاثیر بسیاری در پیشرفت هنر موسیقی در کشورمان داشته باشد.

روح الله خالقی

روح الله خالقی، بزرگان موسیقی ایران

علیرضا افتخاری از برجسته ترین بزرگان موسیقی ایران

یکی از هنرمندان با استعداد که با پا نهادن در عرصه موسیقی توانستند نقش بسزایی در هنر موسیقی کشورمان داشته باشند می توان به علیرضا افتخاری اشاره کرد. آلبوم صیاد با صدای دلنشین و زیبای علیرضا افتخاری از جمله در اوج رونق ترین آلبوم های کانال های ماهواره ای می باشد که فروش چهارصد هزار نسخه ای از این آلبوم در سال ها اخیر نظر و توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.

با کمی احتیاط می توان علیرضا افتخاری را از تنها ستاره آواز ایرانی در سال های پس از انقلاب دانست چرا که وی تنها کسی میباشد که در نزدیک به سه دهه بیش از هر فردی آلبوم به بازار ارائه داده است و شایان به ذکر است که وی از کمترین افرادی می باشد که در بازار این چنین استقبال می شود. آثار وی از جمله پرفروش ترین و محبوب ترین آلبوم های هر سال به شمار می آید که در کنار آثار محمدرضا شجریان و شهرام ناظری بسیار محبوب واقع شده است.

حضور علیرضا افتخاری در صحنه آواز سبب شده است تا با آلبوم نیلوفرانه رکورد های قبلی فروش را تا ده سال بعد بشکند. این اثر از جمله زیباترین و بهترین آثار وی بوده و هر فردی از سطح فرهنگی و سواد متفاوت با شنیدن این آلبوم مجذوب آن می شوند. در سال 1380 افتخاری تمامی شیوه های هنرمندی خود که سبب ستاره شدنش شده بود را کنار گذاشت و به نوعی موسیقی پاپ روی آورد.

علیرضا افتخاری از بزرگان موسیقی ایران

علیرضا افتخاری، بزرگان موسیقی ایران

خسرو سلطانی

خسرو سلطانی در سال 1331 در شهر تهران چشم به جهان گشوده است وی پس از دریافت دیپلم هنرستان عالی موسیقی، در آکادمی موسیقی وین به تحصیل در همین رشته پرداخته است. خسرو سلطانی از سال 1358 در کشور اتریش ساکن بوده و در کنسرت های بسیاری مشغول بوده است. ماهور کبیر از اثر زیبا و جدید وی بوده و مجموعه قطعاتی است در دستگاه ماهور.

  زندگینامه استاد محمدرضا شجریان

خسرو سلطانی با ارائه موسیقی هایی بسیار زیبا و جذاب خود و فعالیت های پیوسته و تلاش های بسیار خود در این زمینه توانسته است نام خود را در میان معروف ترین بزرگان موسیقی ایران به ثبت برساند بی شک شنیدن تمامی آثار این هنرمند برای تمامی افراد با هر قومیت و ملیتی سبب برانگیختن تحسین آنها خواهد شد.

کامران داروغه

کامران داروغه بیش از بیست سال می شد که در هیچ کنسرتی فعالیت نداشت و اهل آموزش دادن در سطح حرفه ای نیز نبود و صدای موسیقی اش پس از انقلاب سبب تداعی نام وی نشد. کامران داروغه در سال های 1340 و 1350 به شهرت بسیاری دست یافت اما پس از انقلاب فعالیتی در فضای موسیقی نکرد.

وی از 12 سالگی فعالیت در موسیقی را شروع کرده بود و با تشویق های پدرش با بهترین و معروف ترین موسیقیدان های آن دوران آشنا شد وی توانست به هنرستان موسیقی ملی راه یابد و تحصیل در این حوزه را ادامه دهد. در آن دوران استاد روح الله خالقی که استعدادهای داروغه را به دیده تردید نگاه می کرد از وی برای موفقیت در تحصیل اش تعهد گرفت از استادان کامران داروغه می توان به ابوالحسن صبا، حسین یاحقی، علی نقی وزیری اشاره کرد.

داروغه به عنوان ساز اصلی، ویولن را انتخاب کرد اما پس از آنکه تجربه نوازندگی کمانچه اسدالله ملک را شنید به شدت علاقه مند نواختن این ساز شد و به مدت سه ماه در نزد ملک به آموزش پرداخت.

کامران داروغه | بزرگان موسیقی ایران

کامران داروغه، بزرگان موسیقی ایران

رحمت الله بدیعی

از دیگر هنرمندان ایران می توان به رحمت الله بدیعی اشاره کرد وی از برجسته ترین هنرمندان موسیقی کشورمان می باشد که در حال حاضر در کشور هلند به سر میبرد. وی هنرستان عالی موسیقی در رشته ویولن را آموزش دیده است. بدیعی سالهای بسیاری در تدریس در هنرستان موسیقی ملی پرداخته و در سال 1357 با توجه به محدودیت های وقوع در هنر موسیقی ایران به کشور هلند سفر کرده است.

رحمت الله بدیعی از بزرگان موسیقی ایران در خصوص فعالیت های هنری خود در ایران این چنین سخن می گوید: برنامه های هنری مان را در تلویزیون، تالار رودکی و رادیو به صورت پیوسته ادامه می دادیم و آخرین اجرای ما در تالار رودکی با بهترین هنرمندان چون محمدرضا شجریان، حسن ناهید، محمد اسماعیلی، هوشنگ ظریف بوده است. با وقوع انقلاب در ایران با این احساس که دیگر نه فعالیتی و نه موسیقی خواهد بود اقدام به ترک کشور به قصد هلند کردم.

رحمت الله بدیعی از بزرگان موسیقی ایران در گروه های موسیقی معتبر کشورمان نیز به تدریس مشغول بوده و در کنار فعالیت حرفه ای خود در زمینه برنامه های اجرایی و نوازندگی ویولن و کمانچه نقش بسیار مهمی را در عرصه موسیقی ایران داشته است.

فریدون فروغی هنرمندی تکرار نشدنی

در آخر با معرفی فریدون فروغی می خواهیم یکی از بی نظیرترین و بهترین هنرمندان و موسیقیدان کشورمان را بیان کنیم. فتح الله فروغی در سال 1329 صاحب فرزند پسری شد که نامش را فریدون گذاشت. فریدون از همان دوران کودکی علاقه بسیاری به سرودن و نواختن داشت و پدر وی در خلوت خویش شعر می سرود. فریدون فروغی در سال 1335 تحصیل را شروع کرد و با دریافت مدرک دیپلم در سال 1347 به دلیل علاقه بسیار به موسیقی ادامه تحصیل را رها کرد و خود به تنهایی به آموختن و تمرین موسیقی بدون نیاز به استاد و معلم مشغول شد.

فریدون فروغی در 16 سالگی گروهی را تشکیل داد و به اجرای ترانه و آهنگ های راک تا 18 سالگی پرداخت. وی در سال 1350 از طریق یکی از دوستانش به خسرو هرتیاش معرفی شد و خسرو هرتیاش با شنیدن صدای دلنشین و جذاب فروغی انگار که گمشده خویش را پیدا کرده اجرای ترانه های فیلم متعددی را به وی سپرد و در کوتاه ترین مدت زمان ترانه های فروغی سبب شهرت نسبی وی شد و پس از گذشت زمانی فرشید رمزی با فریدون قرارداد بست و وی پس از آن کار خود را در زمینه ترانه ها با سبک خاص خود شروع کرد.

فریدون فروغی

فریدون فروغی، بزرگان موسیقی ایران

, , , , , , , ,
نوشتهٔ پیشین
عاشورا اثر جاودانه استاد جواد معروفی
نوشتهٔ بعدی
معرفی ساز ایرانی نی انبان

مطالب مرتبط

سرود تیم ملی

گفت‌وگو با عوامل تولید قطعه «یازده ستاره» سرود تیم ملی فوتبال ایران

علی زندوکیلی

علی زندوکیلی در ترکیه چه می‌کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست