زندگی نامه استاد ذوالفنون
استاد جلال ذوالفنون یکی از معروف ترین موسیقیدان های کشورمان می باشد که در نواختن سه تار آوازه بی نظیری را داشته و الگوی بسیاری از افراد علاقه مند به موسیقی و مبتدی در نواختن سه تار واقع می باشد. وی در 16 اسفند سال 1316 در استان فارس چشم به جهان گشوده و با توجه به خانواده ای علاقه مند به موسیقی از همان ابتدای دوران طفولیت به این هنر بی نظیر روی آورده است. جلال ذوالفنون در همان سنین کودکی به همراه خانواده به شهر تهران عزم سفر کرده و در پایتخت اسکان یافتند. وی نواختن سه تار را در سن ده سالگی شروع کرد و روز به روز بر استعداد خود در نواختن این دستگاه موسیقی افزود و برای ادامه تحصیل هنرستان موسیقی ملی را در انتخاب خود قرار داد و با توجه به اینکه در آن آموزشگاه استفاده از سه تار زیاد رایج نبود از این رو به ناچار تا را برای یادگیری و نواختن انتخاب نمود و در کنار آن با سازهایی چون ویلن نیز به کار مشغول شد. وی به هیچ وجه سه تار را از زندگی خود حذف نکرد و در کنار تار و ویلن به آموزش این ساز نیز پرداخت. زندگی نامه استاد برای بسیاری از علاقه مندان مسیر این موسیقیدان معروف جای تامل داشته و ما در این مقاله سعی بر آن داریم شما دوستان را با برخی از فعالیت ها و آثار هنری این استاد بزرگ موسیقی کشورمان آشنا کنیم.
فعالیت های هنری استاد ذوالفنون
استاد جلال ذوالفنون با داشتن مجموعه ای از دانش، جهان بینی خاص و تسلط به فن اجرا تنها یک موسیقیدان نبود بلکه هنرمندی با طیف گسترده ای از مهارت و استعداد های بی نظیر بود که عرصه موسیقی ایران به وجود چنین افراد بزرگی در سرزمین خود می نازد. استاد ذوالفنون فعالیت های هنری بیشماری را داشته است که از معروف ترین و بهترین فعالیت های هنری وی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– اجرای کنسرت در محل سازمان ملل متحد در نیویورک و معرفی موسیقی کشورمان به دیگر ملل در سال 199
– تحقیق در موسیقی فولکلور ایران در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ایران
– تدریس موسیقی در کانون های هنری و آموزشی
– فعالیت در سازمان رادیو و تلویزیون از سال 1958 تا 1967
– داشتن کنسرت های متعدد در ژاپن، آمریکا، استرالیا، کانادا
وی با داشتن مهارت فوق العاده در نواختن سه تار توانسته است طرفداران پرشور بیشماری را به دست آورد به گونه ای که با گوش فرا دادن به صدا نوای ساز او، حتی در زمانی که دیگر سه تار نمینوازد در گوش مخاطبان خویش طنین انداز می شود که این یعنی اوج محبوبیت و جذابیت نواختن استاد جلال می باشد.
آثار هنری استاد جلال ذوالفنون
بسیاری از موسیقیدان های کشورمان صدای دستگاه سه تار را تنها با استاد می شناسند و بر این باورند که هیچ شخصی به زیبایی نواختن ذوالفنون قادر به اجرای این ساز نخواهد بود. با نواختن سه تار به دست استاد ذالفنون این ساز به عنوان دستگاه مستقل شناخته شد و در میان انبوهی از مردم اهمیت ویژه ای را از آن خود کرد و سه تارهای استاد جلال در نوارهای شیدایی، آتش در نیستان، گل صد برگ و غیره در میان علاقه مندان این نوع موسیقی بر زبانها افتاد. وی با داشتن زندگی نامه طولانی و پر از فرازها سرشار از آثار هنری بی نظیری می باشد که از جمله این آثار میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
– مستانه
– سیم آخر
– هجده تصنیف
– رقص مضراب
– در آسمان
– کنسرت راست پنجگاه
– ناز و نوازش
– مجنون
– در این خانه بگردیم
کنسرت گروه ذوالفنون در نیاوران
از دیگر حیطه های استاد ذالفنون می توان به تدوین کتاب به منظور آموزش ساز سه تار برای نسل آینده و افرادی که به این موسیقی علاقه مند می باشند، بود که شایان به ذکر است تالیف و تدوین استاد جلال در زمینه فراگیر ساختن این ساز سهم بسیار قابل توجهی را داشته است. کتاب گل صد برگ تالیف استاد جلال که مجموعه ای خاطراتش درباره موسیقی می باشد که با عرضه به بازار در میان طرفداران وی بسیار محبوب واقع شد. جلال همکاری های بسیار جدی با هنرمندان طراز اول کشور داشته و با داریوش خواجه نوری توانست آثار مشترکی را از خود برجای بگذارند. وی به عنوان چهره برگزیده هنر موسیقی در جشنواره بیست و هفتم موسیقی فجر انتخاب و معرفی شد. برادر بزرگ استاد جلال ذوالفنون در حال حاضر در کشور آمریکا اقامت دارد و از معروف ترین نوازندگان و موسیقیدان های عصر خود می باشد که در نزد استاد صبا به آموزش و یادگیری ویولون پرداخته است و میتوان گفت تاثیر بسیاری در پیشرفت وی کوچک داشته است و در طول فعالیت های هنری خود از برادر خود درس های بزرگی را یاد گرفته است.
درگذشت استاد ذوالفنون
استاد جلال ذوالفنون از بزرگترین نوازندگان ساز سه تار در ایران بوده است که با داشتن سالهای متوالی فعالیت های هنری و عرضه آثار انبوهی به هنر موسیقی کشور نام خود را در نخست بهترین های موسیقی به ثبت رسانده است. استاد جلال با چهره هایی نظیر دکتر داریوش صفوت و مرحوم نورعلی خان برومند در دانشکده هنرهای زیبایی آشنا شد و از این طریق توانست شناخت گسترده ای را از موسیقی اصیل سه تار به دست آورد و از آن زمان تمرکز خود را برای نواختن این ساز تمامی استعداد و مهارت خود را به کار برد و دیدگاه بی نظیری را از دستگاه سه تار در میان علاقه مندان این موسیقی برجای گذاشت. وی در اسفند ماه سال 1390 به جراحی قلب باز پرداخت اما نتوانست با این جراحی سلامتی خود را دوباره به دست آورد و سه هفته بعد به دلیل خونریزی داخلی در بیمارستان البرز چشم از دار فانی بست و برای همیشه دنیای موسیقی را از حضور گرم و بی نظیرش خالی کرد. زندگی نامه استاد ذوالفنون برای بسیاری از طرفداران این بزرگوار منشاء اصلی برای رسیدن به اهداف بزرگ می باشد که میتوان با سرمشق قرار دادن زندگی استاد جلال در هنر موسیقی به موفقیت های بزرگی دست یافت.