از اعتراض همایون شجریان و سهراب پورناظری تا عذرخواهی و توضیحات محمدحسین مهدویان
صحبت های «محمد حسین مهدویان» نویسنده و کارگردان فیلم لاتاری در برنامه هفت با اجرای رضا رشید پور درباره حکیم ابوالقاسم فردوسی واکنش های اهالی هنر و موسیقی ایران را در پی داشت. صحبتهای این فیلمساز جوان با واکنشهای بسیاری در فضای مجازی روبهرو شد و بنیاد فردوسی نیز بیانیهای در این خصوص صادر کرد؛
این در حالی است که «همایون شجریان» و «سهراب پورناظری» که تابستانِ گذشته، کنسرت- نمایش «سی» را بر اساسِ داستانهایی از شاهنامه روی صحنه بردند و نیتِ اصلی خویش از این اتفاق را ایجاد دغدغه برای مخاطبان در شناختِ بیشتر این اسطورهی ادب و تاریخِ فارسی کردند؛ نسبت به این سخنان اعتراض کردند. اما شب گذشته «محمدحسین مهدویان» در گفتوگوی تلویزیونی دیگری دربارهی این سخنان توضیح داد و از به کار بردنِ واژه فاشیست عذرخواهی کرد و خود را از دوستدارانِ فردوسی دانست.
اظهارات همایون شجریان در مورد شاهنامه
«همایون شجریان» – خوانندهی پرآوازهی ایرانی- که به تازگی تورِ کنسرتهای «ایران من» را به اتمام رسانده است؛ در واکنش به این اظهارات در شبکهی شخصیاش نوشت: «دوستان گرامی، همگی خوب میدانیم که شاهنامه بخشی از چند میراث بزرگ و مهم فرهنگی کشورمان است که همهی دنیا با نگرش به آن میتوانند عظمت زبان و فرهنگ ما را درک کنند. با این حال اخیرا در برنامهای سینمامحور در صدا و سیمای کشورمان ایران ، به حضرت حکیم ابوالقاسم فردوسی که بزرگان ادب و فرهنگ، فارسی سخن گفتن امروز ما را (که عاری از کلمات عربی هم نیست) مدیون او و شاهنامهاش می دانند، علنا توهین شده است و گویا قرار نیست کسی هم عذر خواهی رسمی کند.
بندهی کمترین و جمع بسیاری از دوستانم و فرهیختهگان هنر، شایسته میدانیم، مراتب به شکلی فراهم آید تا بدون هیچگونه توضیح و توجیه، که شنیدن آن صبوری میخواهد، در رسانه ملی که وظیفهاش پاسداری از ارزشهای فرهنگی این مرز و بوم است یا به هر طریقی که شایسته است از پیشگاه مردم ایران عذر خواهی مستقیم و رسمی بهعمل آید.»
اظهارات سهراب پورناظری در مورد شاهنامه
«سهراب پورناظری» – آهنگساز و نوازندهی نامدار- هم با بیان اینکه طاقت نیاورده تا در برابرِ این توهین، سکوت کند، نوشته است: «چه خوب كه در تلويزيون مى شود دربارهی هر موضوعى هر طوری که خواست صحبت كرد. مطمئنم رئيس صدا و سيما هم ديگر از اين واژه لبخند به لبانشان بنشيند.
آب تمام، هوا تمام، پول تمام، جنگل تمام، درياچه تمام، راستى تمام، اميد تمام، حالا نوبت فردوسى است؟ به نظر شما اين فاجعه كمتر از زلزله و گرانى و هواى اهواز و كشتى سانچى هست؟ بهخدا كه نیست. يك طرف به فردوسى مى گويد: «فاشيست»، طرف مقابل هم مىگويد: «قبول دارم حرفتو قبول دارم حرفتو». اين هم نوبرانه جشن فجر امسال.»
او در ادامه شعری از فردوسی را آورده است که میگوید: «بداندیش گردد پدر بر پسر/ پسر بر پدر هم چنین چاره گر/ شود بنده بی هنر شهریار/ نژاد و بزرگی نیاید به کار/ به گیتی کسی را نماند وفا / روان و زبانها شود پر جفا.»
توضیحات محمد حسین مهدویان و عشق او به شاهنامه
اما شب گذشته «محمد حسین مهدویان» در برنامهی تلویزیونی دیگری، دربارهی سخنانِ خود در «هفت» توضیح داد: «وقتی مجری برنامه فیلم من را فیلمی تروریستی خواند که در آن ترویج خشونت صورت گرفته است، من از جملهای شرطی استفاده کردم و گفتم با این اوصاف میتوان از شاهنامه نیز چنین تعابیری کرد که ای کاش این کار را انجام نمیدادم.
من از به کار بردنِ این واژهها عذرخواهی میکنم؛ اما در آن زمان میخواستم به فردوسی پناه ببرم و بگویم که به او اقتدا کردهام. من خودم شاهنامه را بسیار دوست دارم و بر همین اساس اسم فرزندم را «آرش» گذاشتیم، چون او از سلاح استفاده کرده و مرزهای ایران را تعیین کرده است؛ بیآنکه خونی بریزد و تنها جان خویش را نثار کرده است.»
فیلم کامل توضیحات محمد حسین مهدویان درباره اظهاراتش در برنامه هفت را اینحا ببنید