فرشید ادهمی: میخواهیم ورژن جدیدی از « احسان خواجهامیری » را ارائه کنیم
فرشید ادهمی چهره فعال این روزهای موسیقی پاپ ایران که در زمینه نوازندگی، آهنگسازی و خوانندگی فعالیت دارد.او از سال گذشته به عنوان رهبر ارکستر احسان خواجه امیری خواننده محبوب موسیقی پاپ ایران همراه او در اجرا ها به صحنه میرود.فرشید ادهمی در زمینه ضبطهای استودیویی هم حضور فعالی دارد به عنوان نوازنده گیتار با دهها خواننده از سبکهای مختلف همکاری کرده است. به دلیل داشت فعالیت زیاد فرشید ادهمی در زمینه های مختلف در موسقی پاپ سایت خبری موسیقی ما گفت وگو کوتاهی با ایشان انجام داده است که در آن از جزیات آلبوم جدید احسان خواجه امیری حرف زده است.
از ارکستر « احسان خواجهامیری » چه خبر؟ در حال حاضر برنامههای گروهتان به چه صورت است؟
چند ماه است که به همراه احسان خواجهامیری در تلاش برای تهیه آلبوم هستیم. او نیاز به یک آلبوم و کارهای جدید و بهتر دارد و به همین دلیل اجراهای ما کمتر بود. بیشتر با من در انتخاب کارها مشورت دارد ولی به دلیل وسواسی که داریم هنوز آن تعداد لازم کار را نتوانستیم تهیه کنیم. چند اثر خوب در مرحله تنظیم داریم ولی با وسواس زیاد کارها را جلو میبریم. پس از این همه سال که احسان حضور درخشان داشته انتخاب کارهای جدید سخت است و میخواهیم حضور باکیفیت او در شلوغی بازار تداوم داشته باشد. تمرینات ارکستر شروع نشده است چون باید قطعات جدید آماده شود اما امروز که با احسان صحبت داشتم او گفت که احتمالاً برای ماه آذر در تهران کنسرت داشته باشیم.
آهنگسازیهای آلبوم را خودت انجام دادهای؟
آلبوم جدید احسان خواجهامیری نسبت به آلبوم قبلی او شاهد حضور چهرههای متنوعتر است. سه قطعه از کارهای من مورد تأیید خودمان قرار گرفت و «معین راهبر» آن کارها را تنظیم میکند و خانم «عاطفه حبیبی» هم ترانه آنها را سروده است. تنظیمکنندههای دیگر مثل «سعید زمانی» و «سعید شمس» هم در این آلبوم حضور دارند اما همه چیز بستگی به شرایط دارد چون ممکن است نزدیک انتشار آلبوم تغییراتی در هنرمندان این مجموعه رخ دهد.
به نظر خودتان این مجموعه میتواند بهترین آلبوم احسان خواجهامیری باشد؟
میخواهیم در آلبوم جدید با حفظ اصالت و شخصیت هنری احسان، ورژن جدیدی از او را ارائه کنیم. هیچ چیز مشخص نیست و شاید حتی به دلیل مشکلات این روزهای تولید موسیقی به اجبار تغییراتی در کارها لحاظ کنیم ولی باید در این زمینه تصمیمگیری کنیم. نمیتوانم بگویم این اثر بهترین میشود یا نه ولی ما در حال تلاش هستیم تا کارهای خوبی تولید کنیم و منتظر هستیم چون در هنر خیلی چیزها در لحظه رخ میدهد.
طی چند ماه اخیر منتقدان احسان با توجه به کنسرتهای کم و عدم انتشار آثار جدیدش، این نکته را عنوان میکردند که او از عرصه رقابت موسیقی پاپ کنار رفته است. درباره این نقد چه نظری داری و اینکه فکر میکنی آلبوم جدید احسان در کورس رقابت بازار قرار میگیرد؟
من با خیلیها در زمینه تولید آلبوم و کنسرت همکاری کردهام ولی احسان خواجهامیری همیشه در بازار موسیقی طراوت و درخشش خاصی داشته است. مقایسههایی که صورت میگیرد براساس اتفاقات بازار موسیقی است و زیاد جذاب نیست. خودت میدانی که طی دو سال اخیر بیش از ده خواننده هیت شدهاند و سریع کنار رفتهاند به همین دلیل بیش از یازده سال حضور احسان روی صحنه ارزشمند است. درباره سوال تو هم چون الان مشغول کار هستیم نمیخواهم از خودمان تعریف کنم ولی امیدوارم آنچه که از گذشته درباره احسان وجود دارد را حفظ کنیم و ورژن جدیدی از او در این آلبوم وجود داشته باشد.
بعد از رفتن هومن نامداری ابتدا «آرمین قیطاسی» رهبری ارکستر احسان را در اجراهای تهران بر عهده گرفت. اما در ادامه چه شد که تو رهبر این گروه شدی؟
هومن نامداری استاد همه ما بود و حس خوبی داشتیم که یک هنرمند بزرگ و فوقالعاده مثل او، گروه را رهبری میکند. پس از رفتن هومن جلسهای برگزار کردیم و با توجه به فضای دوستانه گروه، تمایل نداشتیم شخص جدیدی اضافه شود و ترجیح دادیم یک نفر از میان گروه رهبری را بر عهده بگیرد. پس از بحثهایی که داشتیم تصمیم گرفتیم طبق تواناییهای من و اشرافی که به کارها داشتم در این زمینه با احسان و گروه همکاری کنم.
بعد از جدايي هومن ، آرمین قيطاسي عزيز براي كنسرتهاي تهران به ما اضافه شد. حدود ١٨ قطعه را در كنسرت روی صحنه بردیم. اجرای بیشتر اين قطعات با تنظيمهاي سابق هومن نامداري و اضافهشدن هارمونيهايي اكثراً براي سازهاي زهي و بعضاً بادي كه توسط آرمین نوشته شده بود انجام شد. تنظيم جديد چند قطعه كه مربوط به آثار استاد ايرج و ريميكس قطعاتي با ترانههاي افشين يدالهي بودند را هم آرمين جان انجام داد و چند قطعه هم با تنظيم من اجرا شد. بعد از اينكه افتخار همكاري با آرمين قيطاسي را در كنسرت تهران داشتيم رهبري اركستر بر عهده من بود.
تو این روزها همزمان در چهار جبهه رهبری ارکستر، آهنگسازی، نوازندگی و خوانندگی فعالیت داری. چطور میتوان همزمان در این چهار بخش فعالیت کرد؟!
خیلی سخت است و خودم هم یک روزهایی خیلی خسته میشوم اما معمولاً از کارهای خودم کم میکنم و اولویت اول من در کارها ارکستر احسان خواجهامیری است. البته پس از زمانی که برای تنظیم کارها صرف میکنم دیگر وارد روال اجراها و تمرینها میشویم و به اندازه مرحله تنظیم زمانبر نیست. اولویت دوم من ساززدن در استودیو است که بیشتر زمانم را میگیرد. از سوی دیگر تصمیم گرفتهام تعداد ضبطهایم را کمتر کنم تا بتوانم به کارهای خواندن هم برسم. درباره ساختن ملودی هم اینطور نیست که ساعتهای خاصی را اختصاص بدهم و به آن فکر کنم. در جاهای عجیب و غریب کارهای مختلف به ذهنم میرسد و آنها را مینویسم. راستش را بخواهید زندگیام را برای موسیقی گذاشتهام و باید همه چیز را هماهنگ کنم. تا الان هم خودم راضی بودم و هم دوستانی که با آنها همکاری داشتم لطف داشتند. در آینده میخواهم کیفیت کارهایم را با هماهنگی بیشتر، ارتقا بدهم.
به بحث کیفیت اشاره کردی و یک هنرمند هر چقدر هم پتانسیل داشته باشد فعالیت همزمانش در سه یا چهار بخش روی کیفیت کارش خواسته یا ناخواسته تأثیر میگذارد. فکر نمیکنی اگر یک یا دو بخش به شکل متمرکز دنبال میکردی الان به موفقیتهای بیشتری میرسیدی؟
در میان مخاطبان عادت شده که هر شخص را فقط با یک کار میشناسند. در حالی که در دنیا هنرمندان زیادی هستند که علاوه بر خوانندگی، در زمینه نوازندگی هم مطرح هستند. منظورم این است که یک خواننده باید چند ساز را عالی بنوازد و ملودی بسازد و کارهای دیگر را هم انجام دهد و کلاً کسی که میخواهد بخواند باید در همه بخشهای موسیقی فعالیت داشته باشد. من هم در حال تلاش هستم و به خودم فشار میآورم تا همه بخشهای کارم با کیفیت باشد. اصولاً هم عادت ندارم فقط یک کار انجام بدهم و من را در هنر ارضا نمیکند. از زمانی که در ارکسترها ساز میزدم هم دوست نداشتم فقط ساز بزنم و در این زمینه هم دوست داشتم حرکت رو به جلو داشته باشم. کلاً حرف زیاد وجود دارد ولی نمیتواند درباره همه مصداق داشته باشد و تواناییها و تفکرهای افراد متفاوت است. به همین دلایل فکر میکنم این کارها را تا حدودی با کیفیت خوبی ارائه کنم.
در زمینه خوانندگی صرفاً به شکل یک تفریح و کار دلی فعالیت داری یا برنامهریزی داری که آلبوم و کنسرت مستقل داشته باشی؟
ساز تخصصی من گیتار است و خیلیها فکر میکنند بعد از این سالها باید آلبوم بیکلام یا اجرای بیکلام داشته باشم اما اینطور نیست. چون نوازندگان زیادی در دنیا هستند که کار خوانندگی را هم به شکل جدی دنبال میکنند و از آن طریق احساس خود را بهتر ارائه میدهند. فعالیت و هدف من در خوانندگی جدی است چون علاقه دارم و از این طریق میتوانم ارتباط خوبی با مخاطبان داشته باشم. در این زمینه خودم پرودیوسر کارهایم هستم و با آرامشی که مورد علاقه خودم است این کار را انجام میدهم و با آن سرعت مرسوم بازار جلو نمیروم. همین موضوع باعث شده تا بین کارهایم فاصله زیاد باشد. از الان مشغول برنامهریزی برای کنسرتهای خودم هستم و امیدوارم این اتفاق رخ دهد. یعنی باید این اتفاق رخ دهد!
در این سالها نوازندگان و ترانهسراهای زیادی وارد عرصه خوانندگی شدند ولی اغلب آنها در این زمینه بازخورد چندانی کسب نکردند. تو چه استراتژی داری که فرشید ادهمی خواننده را هم به اندازه فرشید ادهمی نوازنده در میان مخاطبان مطرح کنی؟
افرادی که هیت میشوند یا میتوانند کنسرت برگزار کنند انرژی خاصی دارند و حقشان است. چند مثال میتوانم بگویم که ببینید چقدر موزیسینهای موفقی بودند ولی در زمینه خوانندگی هم به شهرت رسیدند. میتوانم شادمهر عقیلی را مثال بزنم چون او نوازنده خوبی بود که در خوانندگی هم مشهور شد و یک قسمت از علاقه گیتارم را مدیون او هستم. در داخل کشور هم میتوانم «سیروان خسروی» یا «امید حاجیلی» را مثال بزنم که بهترین نوازنده ترومپت سالهای اخیر بوده و استاد دانشگاه است. هرکدام از این هنرمندان ژانرهای خودشان را دارند و در آن ژانر موفق به برگزاری کنسرتهای متعدد شدهاند. در زمینه ترانه هم «روزبه بمانی» را داریم که بازخورد زیادی از بحث خوانندگیاش دریافت کرده است. متأسفانه جامعه ما دوست دارد کارهای لوث را بشنود وگرنه باید خیلی زودتر کنسرت روزبه بمانی را میدیدیم چون کلام با ارزش او با یک اجرای خوب همراه توسط خودش همراه میشود. همچنین خیلی از خوانندگان حال حاضر ما هم در زمینه نوازندگی یا آهنگسازی و تنظیم فعالیتهای خوبی داشتهاند. به نظرم نوازندگی و خوانندگی جدایی ناپذیر است و یک موزیسین خوب، خواننده خوب هم خواهد بود.
درباره عدم موفقیت برخی از دوستان هم یک نکته به ذهنم میرسد آن هم اینکه عدم موفقیت یک نوازنده یا ترانهسرا در خوانندگی به دلیل انتخاب مسیر اشتباه است. چون شرایط حرکت در عرصه خوانندگی تفاوت دارد. من هم آنقدر در کار خودم جدی هستم که تلاش کردهام چیزهایی که مرسوم است را تغییر بدهم.
مثالهایی که عنوان کردی سابقه شروع خوانندگی آنها به حداقل ده یا دوازده سال قبل بر میگردد و مثلاً امید حاجیلی از شش هفت سال پیش کنسرتهایش را شروع کرد. اما فکر میکنی در اوضاع کنونی بازار شرایط تو چگونه باشد؟
آرامشی که مدنظرم هست را دنبال خواهم کرد و برای خواندن و روی صحنه رفتن عجله ندارم. همچنین میدانم اگر در هر کاری کمتر از ده سال زمان صرف کنید نتیجه نمیگیرید. من حدود پانزده سال است که ساز میزنم ولی طی چهار سال اخیر برایم درخشان بوده و درآمد داشته است. احساس میکنم این اشتباه است که هرکسی اگر الان شروع به خواندن کرد باید شش ماه دیگر کنسرت برگزار کند.
به نظرت اینکه خیلی از دوستان نوازنده در سالهای اخیر رو به سمت خوانندگی آوردهاند چیست؟ و اینکه لزوماً یک نوازنده خوب میتواند خواننده خوبی هم باشد؟
ستاره شدن به سلیقه و حس درونی و افکار و هوش شخص بستگی دارد. خیلی از نوازندهها هستند که از بچگی در کنار نواختن، میخواندند. خود من هم از چهار یا پنج سالگی قرآن خوب میخواندم و سرود را هم دنبال میکردم و این علاقه در وجودم بود. دلیل اینکه خیلی از نوازندهها سراغ خوانندگی میآیند این است که حس میکنند به حقشان نرسیدهاند. چنین افرادی چون انرژی لازم برای هیت شدن را ندارند و درگیر مسائل دیگر هستند موفق نمیشوند. ستاره شدن به انرژی درونی شما بستگی دارد و اگر آن انرژی را به کار نگیرید موفقیتی رخ نمیدهد.